Nieuwsbrief

Naam
E-mailadres

Nieuws

Hier vindt u een overzicht van nieuws gerelateerd aan duurzaamheid en het Netwerk Duurzaam Durven Doen.

Basisschool De Kreek bezoekt Eco-Point
28-05-2014

‘Laat de druppel niet doen overlopen! Er moet nu iets veranderen!' Dat was de boodschap van basisschool De Kreek uit Bergen op Zoom met haar inzending voor de duurzaamheidswedstrijd van vmbo-school Steenspil. Daarmee wonnen de leerlingen de extra prijs van Eco-Point.

De hele klas is woensdag 21 mei uitgenodigd voor een bedrijfsbezoek aan het duurzame bedrijf Eco-Point in Halsteren. Een kijkje in het bedrijf en de fabriek waar ze ecologisch verantwoorde onderhouds- en reinigingsmiddelen ontwikkelen en produceren, staat op het programma. Dat past prima bij de duurzame boodschap die De Kreek inzond en past uitstekend bij de duurzame vmbo-school Steenspil die de wedstrijd uitschreef.

"Na het zien van de maquette ‘De laatste boodschap' ontstond er een discussie," vertelt jurylid Wim Serno van Eco-Point. "Deze inzending van De Kreek konden we niet ongemerkt voorbij laten gaan." Zo werd ter plaatse een bijzondere erkenning in het leven geroepen voor de meest duurzame boodschap. "Alle duurzame ideeën en technieken waren gecombineerd in de maquette en gemaakt van restmaterialen en afval. Er was geen lijm gebruikt, maar aardappelzetmeel en heeft daarmee de meest duurzame boodschap afgegeven," aldus Serno.


Basisschool De Kraal wint duurzaamheidswedstrijd
13-03-2014
Basisschool De Kraal uit Tholen heeft de duurzaamheidswedstrijd van de brede vmbo-school Steenspil ‘Hoe duurzaam ben jij?’ gewonnen. Daarmee wint deze groep 8 een busreis naar Nemo Amsterdam.

Aan het einde van twee succesvolle eerste open dagen van Steenspil, werden zaterdag 22 februari de prijswinnaars bekendgemaakt. Basisschool De Kraal zond een enorme grote en originele duurzame stad in. Jurylid Wim Serno van het Halsterse bedrijf Ecopoint licht zijn keuze toe: “Alle duurzame ideeën en technieken zijn gecombineerd: energie, afval, biogas, windmolens en zonnepanelen. Bijzonder is wel het ophogen van Nederland, omdat het onder zeeniveau ligt. Dit zie je ook goed terug in het ontwerp. Daarmee is de opdracht veel breder getrokken naar heel Nederland!”

De individuele prijswinnaar was Fleur van Tilburg van Brede Basisschool De Kreek. Zij won onder luid gejuich een iPad voor haar originele ontwerp. Fleur maakte helemaal alleen een stad met QR-codes. Als je die scande, kreeg je een filmpje van Fleur met uitleg van haar duurzame stad. Eveline Salters van Steenspil:“Een prachtige grote stad waarin alle nieuwe innovatieve ideeën zijn verwerkt. Een stad waarin alles dichtbij elkaar en met elkaar samenleeft. Ze heeft zich goed verdiept in het onderwerp.”

Tijdens de jurering heeft de jury nog een extra prijs in het leven geroepen: de meest duurzame boodschap. Deze is gewonnen door Brede Basisschool De Kreek uit Bergen op Zoom. Deze school krijgt een bezoekje met de hele klas aan Eco-point en de fabriek. Het ontwerp was een druppel: ‘Laat de druppel niet doen overlopen! Er moet nu iets veranderen!’ Eveline Salters: “Het is een compleet duurzaam ontwerp, gemaakt van restmaterialen en afval. Er is geen lijm gebruikt, maar aardappelzetmeel en heeft daarmee de meest duurzame boodschap afgegeven!”

Om kinderen kennis te laten maken met duurzaam en innovatief onderwijs nodigde Steenspil de afgelopen maanden de groepen 8 van de basisscholen uit de regio uit voor het project ‘Hoe duurzaam ben jij?”. Eveline Salters, docente en begeleidster van het duurzaamheidsproject: “We hebben tot de open dag dik 1.150 basisscholieren binnen gehad! Zij werden geprikkeld om mee te denken over duurzaamheid. Ik daagde ze uit hun creativiteit te stoppen in een maquette van een duurzame stad. Daarvan hebben zijn er 35 binnengekomen!”


Kijk hier de foto's van de prijsuitreiking

Zuid West TV heeft een beeldverslag gemaakt

Bron: Steenspil.nl

Terugblik succesvolle Insipatieavond
03-02-2014
Op maandag 27 januari 2014 vond in De Maagd te Bergen op Zoom de Inspiratieavond Duurzaam Durven Doen plaats. Vanuit het thema "Samen kansen pakken" bezochten de deelnemers het Duurzaam Durven Doen plein, waar organisaties en bedrijven hun beleving van duurzaamheid etalleerden. Een avond vol ontmoetingen en inspirerende verhalen. Keynote spreker Thomas Rau zette de zaal op unieke wijze in een alternatieve duurzame stand. Duurzame successen in Bergen op Zoom werden gevierd. Ook werd er een doorkijk gegeven naar nieuwe kansrijke ontwikkelingen in de regio.

Bekijk hier de terugblik in de vorm van een E-magazine.

issuu.com/plushommespublishers/docs/magazine_duurzaam_durven_doen__1jan?e=10645526/6518859

Meedoen in het Netwerk DDD?
22-01-2014
U kunt met uw organisatie deelnemen in het Netwerk Duurzaam Durven Doen. De uitgangspunten en kernwaarden van het netwerk staan geformuleerd in het Manifest Netwerk Duurzaam Durven Doen. Door uzelf aan te melden als deelnemer onderschrijft u de uitgangspunten van het netwerk.

Maak uw wens tot participatie aan ons kenbaar via het formulier.

27 januari: Inspiratieavond Duurzaam Durven Doen: Samen kansen pakken
01-01-2014

Gemeente Bergen op Zoom en het Netwerk Duurzaam Durven Doen organiseren op maandag 27 januari 2014 van 18:00 tot 21:30 uur een tweede Inspiratieavond Duurzaam Durven Doen. Met als toevoeging ‘samen kansen pakken' kijken we terug welke lokale duurzaamheidsinitiatieven zijn gerealiseerd en wat er in de toekomst nog gaat komen. De avond is bestemd voor ondernemers, organisaties en geïnteresseerden en vindt plaats in theater De Maagd in Bergen op Zoom onder begeleiding van Bas van Oevelen. Laat u inspireren, zoek verbindingen en sluit bij ons aan!

Bent u geïnteresseerd en wilt u zich aanmelden voor deze avond?  Klik dan hier: http://bit.ly/DDD2014.

Duurzaam Durven Doen plein
De avond start om 18.00 uur met het Duurzaam Durven Doen plein. Een podium waar lokale ondernemers en organisaties presenteren wat zij doen op het gebied van duurzaamheid. Ontmoeten, inspireren en stimuleren staan centraal bij dit onderdeel van de avond. Staat u als organisatie niet op dit plein, dan kunt u hier als bezoeker uw ideeën, ervaringen en tips aan anderen kwijt.

Lokale duurzame initiatieven
Vanaf 19.00 uur neemt wethouder Van der Wegen de bezoekers mee via een film naar de duurzame initiatieven die de afgelopen maanden in de gemeente zijn gerealiseerd. Tijdens de eerste inspiratieavond is gesproken over Duurzaam Durven Doen, maar wat is er nu ook echt gedaan?En welke initiatieven gaan er de komende tijd nog komen?

Thomas Rau: van duurzaamheid naar levensvatbaarheid
Als nummer 4 op de Duurzame 100 lijst van Dagblad Trouw neemt architect Thomas Rau actief deel aan de discussie over duurzame architectuur, energiebesparing en grondstoffenschaarste. Op deze avond vertelt hij zijn visie, maar kijkt en praat mee over de lokale duurzame initiatieven in Bergen op Zoom.


Bekijk hier de uitnodiging met het volledige programma.

 


Dag van de Duurzaamheid: Zaaien en Oogsten
21-10-2013

Donderdag 10 oktober 2013 sloten scholen en peuterspeelzalen uit gemeente Bergen op Zoom zich aan bij de bij de voorleesactie in het kader van de Dag van de Duurzaamheid. Ook wethouders Ad van der Wegen en Ad Coppens lazen voor uit de speciale verhalenbundel met als thema duurzaamheid en geluk. Dit alles in het VlinderKinderbos in Halsteren.

De Dag van de Duurzaamheid start met een landelijke voorleesactie uit de verhalenbundel ‘Nog lang en gelukkig'. Het thema ‘duurzaamheid en geluk' legt de nadruk op de positieve kant van duurzaamheid: laten we samen de wereld mooier maken! VlinderKinderbos is zaaien voor een duurzame wereld.

De basisscholen de Rode Schouw en de Biezenhof maken het VlinderKinderbos al heel wat jaren mooier. Door ieder jaar weer te oogsten en te zaaien in het bos versterken de leerlingen de biodiversiteit van deze groene omgeving. Het educatieve traject in het VlinderKinderbos is een duidelijk voorbeeld van een duurzaam initiatief genomen door IVNGroene Zoom. Ook op 10-10 hebben de leerlingen van groep 3-4 weer zaden geoogst voor een duurzamere buurt. Dit is de reden waarom Ad van der Wegen juist op 10-10 naar het VlinderKinderbos gaat om de leerlingen met een duurzaam verhaal te bedanken voor hun inzet.

Oogstfeest oktiober 2013


Cursisten Bergen op Zoom actief met duurzaamheid
27-02-2013
Op 24 januari kwamen de deelnemers van de Cursus Duurzaam Ondernemen in Bergen op Zoom weer bij elkaar. Ruim een half jaar geleden hebben zij de cursus van vier middagen afgerond. Nu was het tijd om met elkaar te bespreken hoe de geplande duurzame acties zijn uitgevoerd en nieuwe inspiratie en ideeën op te doen.

De cursisten waren te gast in de bouwkeet van deelnemer Bergh Bouw. Zij namen de aftrap door te vertellen hoe binnen Bergh Bouw en in het bijzonder binnen het project Vissershaven inhoud wordt gegeven aan duurzaam ondernemen.

Daarna vertelden de andere deelnemers over de duurzame acties die zij hebben uitgevoerd. Hier volgt een selectie. Bij Woningcorporatie Stadlander worden duurzame acties, zoals bijvoorbeeld meer carpoolen, uitgewerkt en geïmplementeerd in werkgroepen van medewerkers. 
Bij BOZ groep wordt papier bespaard door documenten en tekeningen digitaal te archiveren. De Kok Bouwgroep maakt gebruik van LED bouwlampen en vermindert de vervoersbewegingen voor de benodigde materialen. Bij GJM Bouwadviseurs is de verlichting in de tekenkamers vervangen door energiezuinige hoogfrequente TL-verlichting. Bij hotel Tulip Inn gaat de verwarming van de appartementen automatisch lager als de gasten weg zijn. Bij Van Bedaf Machines zijn grote stappen gezet met bewustwording van medewerkers en samen zoeken van verbeteringen. Renotec Duo verkoopt alleen nog lijm zonder voor de gezondheid schadelijke oplosmiddelen. Op het dak van Bouwbedrijf De Boeck zijn 48 zonnepanelen geïnstalleerd.

Na de rondleiding over de bouwplaats ging het vooral over de vraag "hoe krijg je de medewerkers mee met duurzaam". De meeste cursisten zijn daar nu actief mee bezig en konden elkaar nuttige tips geven, bijvoorbeeld: blijf het herhalen, introduceer het in werkoverleg als vast agendapunt, laat resultaten zien, laat medewerkers meedenken en neem de uitkomsten hiervan serieus. Na afloop gingen de cursisten weer met nieuwe inspiratie naar huis.

De succesvolle cursus Duurzaam Ondernemen Loont is ook in acht andere West-Brabantse gemeenten uitgevoerd. De Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant (voorheen Regionale Milieudienst West-Brabant) organiseert samen met Stichting Stimular de cursussen en terugkombijeenkomsten. De cursussen zijn financieel mogelijk gemaakt door Interreg, het Europees fonds voor de Regionale Ontwikkeling en de provincie Noord-Brabant.

 Duurzaam fundament voor woon-zorgcomplex Vissershaven
24-01-2013
Cofely en woningcorporatie Stadlander hebben een overeenkomst gesloten voor het ontwerp, de bouw en het 3-jarig onderhoud van het nieuwe woon-zorgcomplex Vissershaven. In opdracht van Stadlander is Cofely verantwoordelijk voor de duurzame energievoorziening voor alle appartementen en andere gebouwen in het woon-zorgcomplex. Deze oplossingen van Cofely zijn kosteneffectief en bieden een tastbare bijdrage aan een zo laag mogelijk energieverbruik en optimale energieprestaties. Daarnaast is Cofely ook verantwoordelijk voor de elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties. In het concept zijn er innovatieve op maat gesneden technologische oplossingen bedacht voor extra veiligheid en comfort.

Veiligheid, comfort en duurzaamheid
Het project Vissershaven is een nieuw wooncomplex in Bergen op Zoom, bestemd voor de verhuur. Het complex zal verrijzen op de voormalige gemeentewerf. Het bijzondere aan het project is dat alle voorzieningen in woningen en appartementen eenvoudig kunnen worden aangepast aan de persoonlijke wensen van bewoners. Als de bewoner zijn woning bijvoorbeeld door een ongeval of ziekte moet aanpassen voor een rolstoel is dit zonder veel ingrijpende aanpassingen mogelijk. De bewoner hoeft dus niet te verhuizen. Het woon-zorgcomplex wordt bovendien uitgerust met de nieuwste technologie op het gebied van veiligheid en comfort. Zo wordt de verlichting automatisch geregeld om een dag-nachtritme te simuleren en kunnen de bewoners akoestisch bewaakt worden. Het verzorgend personeel krijgt dan een melding als er sprake is van plotse inactiviteit. Als een bewoner bijvoorbeeld in de badkamer ten val komt, wordt dit opgemerkt door intelligente bewegingssensoren. Bij het ontwerp is er ook gekeken naar duurzame aspecten en het beperken van milieueffecten. Dit komt tot uitdrukking in de plaatsing van een Warmte en Koude Opslag systeem (WKO), waardoor het woon-zorgcomplex op duurzame wijze wordt voorzien van energie.

Bouwproject met duurzaam karakter
"Stadlander wil met dit woon-zorgproject aantonen dat zij een innovatieve woningcorporatie is. Wij richten ons op een totaalaanpak van woongebieden. Vissershaven is een project waarin verschillende soorten woningen en appartementen worden gecombineerd met een zorgcomplex" legt Wim van de Berg, manager bij Stadlander uit. "Het bijzondere is dat Cofely hierbij al sinds de ontwerpfase is betrokken. Zij onderscheidt zich als een partij die niet alleen meedenkt over het technische concept, maar óók over het duurzame karakter van dit bouwproject."

"Energie is een schaars goed en energiebesparing heeft een steeds grotere invloed op het totale kostenplaatje. Cofely gaat in dialoog met gemeenten en woningbouwcorporaties met als doel het woningbestand te verduurzamen", vertelt  Maurice Baart, Commercieel Directeur van Cofely Zuidwest.
 
Impressie Vissershaven

De Herman Wijffels Innovatieprijs Dé duurzame innovatieprijs van Nederland
24-01-2013
In 1999 nam Herman Wijffels afscheid als voorzitter van de toenmalige hoofddirectie van Rabobank Nederland. Als afscheidscadeau bood de Rabobank hem een fonds aan waarvoor hij zelf het doel mocht bepalen. Hij koos ervoor om innovatie en duurzaam ondernemen te stimuleren. Voor de realisatie hiervan werd de Herman Wijffels Innovatieprijs in het leven geroepen. In de afgelopen jaren is de prijs uitgegroeid tot een van de meest prestigieuze innovatieprijzen van Nederland. Er zijn prijzen van € 50.000, € 37.500, € 25.000 en € 10.000. Maar er is meer: de Herman Innovatieprijs opent deuren, zorgt voor veel publiciteit in binnen- en buitenland en geeft de winnaars toegang tot belangrijke netwerken. De prijs geeft een vinding dus een flinke impuls.

Inschrijven
Kandidaten kunnen zich van 1 februari tot 1 april inschrijven, uitsluitend via www.rabobank.nl/innovatieprijs. Op het inschrijfformulier moeten zij een aantal vragen beantwoorden, zoals de beschrijving van de innovatie, waarom de innovatie maatschappelijk verantwoord is, et cetera. Deelnemers ontvangen automatisch een ontvangstbevestiging via de e-mail. De inzendingen worden aan de hand van het inschrijfformulier gescreend door een beoordelingscommissie. Die bestaat uit directeuren van lokale Rabobanken en specialisten van Rabobank Nederland. De commissie bepaalt wie doorgaat. Deelnemers ontvangen daarvan schriftelijk bericht. Wie doorgaat, moet aanvullende gegevens –digitaal- aanleveren, zoals een ondernemingsplan (zie hiervoor de procedure, onder ‘Voorselectie'. De beoordelingscommissie beoordeelt de gegevens. Ook kan de commissie op werkbezoek gaan of aanvullende informatie inwinnen bij specialisten binnen en buiten de bank. De lokale bank ontvangt steeds bericht van de voortgang en kan eventueel een aanbeveling schrijven.

Uiteindelijk kiest de commissie tien genomineerden. De jury, onder voorzitterschap van de heer Moerland, kiest uit deze tien de prijswinnaars. De prijsuitreiking is in het najaar.

www.rabobank.nl/innovatieprijsSABIC publiceert eerste Sustainability Report
03-12-2012

SABIC publiceert onder de titel 'Sustainability+Performance' haar eerste duurzaamheidsverslag. Het verslag belicht de duurzaamheidsprestaties in 2011 en zal jaarlijks verschijnen. Het doel van het verslag is klanten, investeerders en belanghebbenden een waardevolle bron te bieden op basis waarvan zij inspanningen en prestaties op gebied van duurzame bedrijfsvoering kunnen evalueren.

Dit verslag kenmerkt de start van een nieuwe fase in het duurzaamheidstraject dat SABIC is ingeslagen. Het legt de basis voor intensivering van de inspanningen in de komende jaren. SABIC heeft in 2009 de organisatiestructuur voor haar duurzaamheidsstrategie opgezet en onder leiding van het Executive Management Committee zijn consistente mondiale methoden ontwikkeld, ter bevordering van een consistent en gebalanceerd kader voor initiatieven op het vlak van milieu, maatschappij en economie.

De visie van SABIC laat er geen twijfel over bestaan: duurzaamheid, in combinatie met originaliteit, is deel van de marktstrategie op lange termijn. De heer Mohamed Al-Mady, SABIC Vice Chairman en CEO, zegt: "De toekomstige groei en ontwikkeling van SABIC is afhankelijk van ons vermogen om oplossingen te verschaffen voor de grote vraagstukken die spelen in de maatschappij, nu en in de toekomst. Effectieve oplossingen met toegevoegde waarde voor de maatschappij en daarmee groei voor onze onderneming."

"Wij hebben duurzaamheid vertaald naar strategiëen, doelstellingen en initiatieven om in te spelen op de verwachtingen die leven onder belanghebbenden ten opzichte van een onderneming zoals SABIC, die haar verantwoordelijkheid serieus neemt. Deze plannen, met als uitgangspunten transparantie en verantwoording, leveren voordelen op voor economie, maatschappij en milieu; voordelen waarmee duurzaamheid op de langere termijn gewaarborgd wordt voor onze onderneming, onze werknemers, onze gemeenschappen en onze planeet in zijn geheel," voegde hij daaraan toe. 

Het SABIC-duurzaamheidsverslag 2012 is beschikbaar op www.sabic.com/sustainability.


Bijeenkomst West-Brabant klimaatbestendig
27-11-2012

Op  11 oktober 2012 heeft de Regionale Milieudienst West-Brabant (RMD), in samenwerking met de provincie Noord-Brabant, de bijeenkomst ‘West-Brabant klimaatbestendig'georganiseerd. Op een rondvaartboot op het Volkerak-Zoommeer hebben waterschap Brabantse Delta,Natuurmonumenten, ZLTO, TOP Brabant, GGD, provincie, bestuurders en ambtenaren van gemeentenen middelbare scholieren gezamenlijk de klimaatadaptatieopgave voor West-Brabant besproken. Een belangrijke doelstelling van de bijeenkomst was het "ontschotten", zodat de verschillende betrokken partijen gezamenlijk de klimaatadaptatieopgave op kunnen pakken. In West-Brabant speelt het thema water een grote rol wanneer men kijkt naar de verandering van het klimaat.

Lees hier een beknopt verslag van de bijeenkomst.

Tijdens de bijeenkomst was er speciale aandacht voor de zienswijze van de jeugd met betrekking tot klimaatverandering. Leerlingen van het Marklandcollege presenteerden hun antwoorden op de vraag: "Hoe kunnen we in de regio West-Brabant inspelen op de gevolgen van klimaatverandering?". Met interessante resultaten als gevolg.

 

Bekijk hier de gepresenteerde ideeen van de scholieren

 

 


Duurzaam en comfortabel wonen
30-10-2012

Duurzaamheid en wonen is een actueel thema. Veel mensen denken dat duurzaamheid in huis alleen maar met het milieu te maken heeft. Dat klopt maar voor een deel. Want wist u dat duurzamer wonen vaak ook uw wooncomfort ten goede komt? Zo slaat u twee vliegen in één klap. Kijk maar eens op GroenPluswonen.nl

Het is een site die helemaal is gewijd aan duurzaam wonen en leven. En weet u wat het allermooiste is? Niet alleen helpen die tips om comfortabeler te wonen, het zijn ook nog eens vaak heel eenvoudige maatregelen die u zelf kunt nemen. Zo hoeft u niet in één keer uw hele levensstijl om te gooien om het wat milieubewuster aan te doen.Op groenpluswonen.nl vindt u alles wat u zoekt.

Achter groenpluswonen staan namelijk de beste experts op het gebied van duurzaamheid: uzelf en al die miljoenen andere Nederlanders. Zij delen hun kennis met u op deze interactieve site. De tips en adviezen komen dus rechtstreeks uit de praktijk. Zo weet u zeker dat het ook effect heeft als u iets groener wilt gaan wonen en leven. En heeft u zelf een tip? Help dan mee om de grootste groene site van Nederland nóg een beetje groener te maken.


Logo Groen plus Wonen


Netwerk Duurzaam Durven Doen van start
11-10-2012

Op 10 oktober 2012, de dag van de Duurzaamheid, vond de startbijeenkomst Netwerk Duurzaam Durven Doen plaats.

Duurzame koplopers in de regio startten met het netwerk dat reeds bestaande succesvolle netwerken moet verbinden. Het netwerk zal koplopers helpen om eigen of gezamenlijke projecten te verwezenlijken op het gebied van duurzaamheid door barrières te slechten, samen te werken, nieuwe connecties te maken en hen een podium te geven. Ook motiveert het netwerk anderen om aan te haken bij deze snel groeiende ontwikkeling middels een manifest.Het netwerk wil samenwerken met alle bedrijven en organisaties die dit manifest onderschrijven en dezelfde doelen nastreven. Zo wordt getracht de innovatiekracht en nieuwe maatschappelijke energie in de samenleving te mobiliseren door zoveel mogelijk deze energie, inspiratie en passie die in de samenleving zit te gebruiken.

Concreet maakten de deelnemers afspraken om in netwerkverband expert-meetings te organiseren over 'duurzaam gedrag' en 'duurzame financiering', over alternatieve financieringsvormen voor duurzame projecten. Verder zal er over een maand een eigen netwerkwebsite in de lucht zijn die verbindingen kan leggen en waar aanvragen voor contact met een zogenoemde Makelaar Durven Duurzaam Doen gedaan kunnen worden. Aanwezige duurzame koplopers gaven ook aan veel waarde te hechten aan een nieuwe duurzaamheidstop in Bergen op Zoom, naar voorbeeld van die van afgelopen april, toen het allemaal begon. Het enthousiasme is snel groeiende.

BN De Stem over de startbijeenkomst.

Oprichters Netwerk DDD

 


Start regionale campagne ‘Energie Bewust: thuis besparen’
05-10-2012

Op vrijdag 5 oktober 2012 was de regionale startbijeenkomst van de campagne 2012 ‘Energie Bewust: thuis besparen’ in het Jan Tinbergen College in Roosendaal. Samen met wethouders van de zes deelnemende gemeenten, gaven de leerlingen van Mavo 2 in een korte presentatie hun persoonlijke visie op thuis energiebesparen en daarmee het startschot voor de campagne.

‘Energie Bewust: thuis besparen’ is een gezamenlijk initiatief van de gemeenten Bergen op Zoom, Moerdijk, Roosendaal, Rucphen, Tholen en Woensdrecht in samenwerking met regionale en lokale partners. De centrale boodschap van de campagne is dat iedereen kan besparen in en rond de eigen woning. Thuis bewuster omgaan met energie is het startpunt van verandering. Vermindering van energieverbruik heeft tot gevolg dat er minder CO2 wordt uitgestoten, wat goed is voor het milieu, natuur en leefomgeving. Bovendien verlaagt het de energierekening.

In oktober en november wordt de campagneboodschap via de websites van de deelnemende gemeenten en alle partners gecommuniceerd in West-Brabant en Zeeland. De campagne zoomt per gemeente in op een wijk of dorp en omvat diverse activiteiten. Hierbij staan een actieve manier bewustwording en informatievoorziening centraal. Zo gaan basisschoolleerlingen in de regio aan de slag met de Braintrigger-opdracht: wat zou je bij jouw thuis veranderen om minder energie te gebruiken? Dit stimuleert het analytisch en probleemoplossend vermogen van de deelnemers en zorgt tevens voor het breed uitdragen van de campagneboodschap. Daarnaast worden tijdens zes energiemarkten in de deelnemende gemeenten bewoners, scholieren en bedrijven met elkaar in contact gebracht.

 Logo energie bewust


Regio Bergen op Zoom gaat voorop in zonnepanelen
27-09-2012

Hoe zorg je er voor dat meer mensen zonnepanelen op het dak van hun huis zetten? Door het financieel aantrekkelijk en eenvoudig te maken. In de regio Bergen op Zoom lopen ze daarin voorop. In Steenbergen opende woensdag de eerste zonnestroomwinkel en woningbouwvereniging Stadlander plaatst tegen een kleine huurverhoging zonnepanelen op de daken van haar bewoners.

De zonnestroomwinkel in Steenbergen is vergelijkbaar met een Apple-store, maar dan op het gebied van zonne-energie.

Drempel

Veel mensen die overwegen om zonnepanelen te plaatsen schrikken van het uitzoek- en regelwerk dat daar bij komt kijken. De keuze van het systeem, het wel of niet aanvragen van een bouwvergunning, subsidie-aanvraag en de plaatsing is zo maar een greep uit de dingen die moeten worden uitgezocht. In de zonnestroomwinkel worden complete pakketten aangeboden, waarbij de klant kan kiezen om de panelen zelf te plaatsen of door een installatiebedrijf.

Volgens initiatiefnemer Solar NRG is het de bedoeling dat er in Brabant in totaal 10 zonnestroomwinkels komen.

Huurwoningen

Woningbouwvereniging Stadlander in Bergen op Zoom startte eerder dit jaar het project 'Zonne-energie voor iedereen'. Door 5½ of 11 euro extra huur per maand te betalen krijgen de bewoners 3 of 6 zonnepanelen op hun dak geplaatst, inclusief omvormer en slimme energiemeter. De besparing op de energierekening is hoger dan de huurverhoging; volgens Stadlander zelfs het dubbele. De belangstelling is zo groot dat er wachttijden zijn ontstaan. Zo'n 700 huurders willen de panelen op hun dak.

Ook andere woningbouwverenigingen in Nederland willen hun huurders een vergelijkbare regeling zoals bij Stadlander gaan aanbieden.Bron: Omroep Brabant


Doe mee aan de Energy Battle!
18-09-2012

De gemeente Bergen op Zoom doet mee met de landelijke Energy Battle van het Klimaatverbond. Inwoners, ambtenaren en raadsleden gaan vanaf 10 oktober de strijd aan met andere gemeenten om zoveel mogelijk energie te besparen.

Wie doet er mee?
Nederlandse gemeenten willen hun inwoners, werknemers en bedrijven stimuleren hun energieverbruik te verlagen. Daarom starten op 10 oktober behalve Bergen op Zoom in ieder geval ook de gemeenten Bloemendaal, Heemstede, Den Bosch, Woerden, Barendrecht en Zaanstad met de wedstrijd. Zij leveren samen 21 teams, waarbij zowel ambtenaren, raadsleden, bedrijven als bewoners zoveel mogelijk energie gaan besparen.

Een team bestaat uit 10 personen en bespaart vier weken lang thuis zoveel mogelijk elektriciteit. Alle deelnemers registreren hun energieverbruik. Dat doen zij met behulp van de Wattcher, een energiemeter die inzicht geeft in het stroomverbruik van alle elektrische apparaten in huis. Vervolgens worden de resultaten online bijgehouden. Elke deelnemer krijgt tips om zo veel mogelijk energie te besparen. De gemeente met de grootste behaalde besparing na drie maanden is de winnaar en wordt op 10 februari 2013 bekend gemaakt tijdens de Warme Truiendag.

Een gemiddeld Nederlands huishouden verspilt 14% elektriciteit. Daarnaast krijgen we met z'n allen steeds meer apparaten en gadgets in huis die allemaal elektriciteit verbruiken. Gemiddeld hebben we er zo'n 68 in huis! Met de Energy Battle wil Het Klimaatverbond laten zien dat een gemiddelde elektriciteitsbesparing van 10 tot 20% goed haalbaar is. Als een gemiddeld gezin 15% bespaart scheelt dat zo'n 120 euro per jaar. Besparen is dus goed voor de portemonnee én het klimaat.

Meedoen?
Meld je aan bij Jordy Leenknecht van de gemeente Bergen op Zoom
j.leenknecht@bergenopzoom.nl

 Logo Klimaatverbond

 


Geslaagde inspiratieavond
18-09-2012

Meer dan 150 bezoekers waren 16 april 2012 aanwezig op de inspiratieavond "Duurzaam Durven Doen" in theater de Maagd te Bergen op Zoom.

De avond begon op het Duurzaam-Durven-Doen-Plein waar ontmoeten en het aangaan van verbindingen centraal staan. Na het plein ging het programma in de grote zaal van start met een discussie tussen de wethouder en enkele leerlingen en leraren van het Juvenaat. Daarna een rondetafel gesprek waarbij de zaal uitgedaagd werd om gewoon aan de slag te gaan, want op het gebied van duurzaamheid valt nog veel geld te besparen en te verdienen.

Bloemenatelier de Tulp werd verkozen tot beste Bergse duurzame ondernemer en ontving daarvoor de MVO prijs. Van de drie finalisten zijn inspirerende filmpjes gemaakt. De avond werd afgesloten een vijftal praktijksessies waarbij ingegaan werd op de thema's ondernemen, energie, bouwen, mobiliteit en educatie. 

 

Nieuws

Geen nieuws beschikbaar

Volg ons op

U bekijkt deze website met een verouderde browser waardoor de kans bestaat dat de website niet goed wordt weergegeven.